Familiebedrijven en Politiek werk samen

familiebedrijven en politiek werk samen Continuity top bereiken

Met een nadruk op verschillen gaan we het verschil niet maken

De relatie politiek en bedrijfsleven staat onder druk. Een groep hoogleraren onder leiding van Jaap Winter verwijt het bedrijfsleven ‘een gebrekkige verankering met de samenleving en pleiten voor meer regelgeving. In mijn ogen zijn deze ontwikkelingen een grote kans voor familiebedrijven.

Familiebedrijven zijn een stevig onderdeel van de gemeenschap waarbinnen zij ondernemen met een focus op de lange termijn en een persoonlijke betrokkenheid van de aandeelhouders. Zij realiseren zich dat succes op de lange termijn voor een belangrijk deel afhankelijk is van hoe je je opstelt en gedraagt binnen de samenleving. Die wederzijdse afhankelijkheid zie je onder meer sterk terug in hoe familiebedrijven in tijden van crisis met werknemers omgaan.

Politieke dynamiek

Traditiegetrouw wordt het politieke jaar afgetrapt op Prinsjesdag. Je hoeft niet over buitengewone visonaire capaciteiten te beschikken om te kunnen voorspellen dat dit jaar een heel bijzonder en interessant politiek jaar gaat worden.

De Corona crisis gekoppeld aan de aankomende Tweede Kamer verkiezingen zullen naar verwachtingen voor het nodige politieke vuurwerk gaan zorgen. De politieke partijen zullen de komende tijd vooral bezig zijn met de onderlinge verschillen uit te vergroten en vervolgens trachten deze verschillen tijdens de formatie weer geloofwaardig opzij te schuiven. Dit blijft een bijzonder ingewikkeld proces. Zoals Churchill al zei: ‘Democracy is the worst form of government, except for all the others.’

familiebedrijven en politiek werk samen Continuity Formule 1 Verstappen in Pitts

Politiek en familiebedrijven werk samen

Met een nadruk op verschillen gaan we het verschil niet maken. Leg de nadruk op wat je gemeenschappelijke doelen zijn zoals bijvoorbeeld een stabiele samenleving. Niemand is gebaat bij vele publieke protesten en maatschappelijke onrust.

Nederland zit midden in een van de grootste crises van de laatste decennia. Familiebedrijven zijn druk bezig hun bedrijf door deze crisis te loodsen en hun werknemers te behouden, daar ligt hun focus. Zowel de ondernemer als de overheid hebben er veel baat bij dat Nederland straks sterk uit de Corona crisis komt: We hebben elkaar nodig. Focus moet liggen op samenwerking, vertrouwen en het bieden van perspectief: Want samen kunnen we niet alleen Corona aan maar komen we er ook nog sterker uit.

Prachtig initiatief is het Nationale Groeifonds, het zogenaamde ‘Wopke-Wiebes-fonds’. Dit fonds is bedoeld voor éénmalige investeringen die de groeicapaciteit van de Nederlandse economie op lange termijn vergroten. De lange termijn gedachte hierachter past helemaal bij familiebedrijven. Het is nu niet de tijd om elkaar allerlei zaken te verwijten maar juist met elkaar in gesprek te gaan. Familiebedrijven kunnen en willen graag helpen. En dames en heren politici, u hoeft zich geen zorgen te maken, deze familiebedrijven gaan echt niet naar Londen verhuizen.

Deel dit artikel: